Vacature procesbegeleider bewegingsonderwijs Educatis

Met ingang van 1 augustus 2023 moet elke school voldoen aan twee uur bewegingsonderwijs per week voor elke leerling. Naast de uren die ingepland staan voor bewegingsonderwijs, mag deze lestijd worden aangevuld met tijd die in de klas wordt besteed aan bewegend leren. Pauzetijd mag worden meegeteld als er tijdens de pauze een bewegingsactiviteit aan de kinderen wordt aangeboden.
De overheid heeft Educatis een subsidie toegekend van €33.000 om een procesbegeleider aan te stellen die aan de slag gaat om de twee uur bewegingsonderwijs (inclusief bewegend leren) te implementeren binnen alle scholen van Educatis.

Aanstellen procesbegeleiders
Het betreft een tijdelijke functie voor het schooljaar 2022-2023. Het streven is om de functie van procesbegeleider intern te vervullen en zo mogelijk twee collega’s te benoemen voor één dag (8 uur) in de week. De totale benoemingsomvang bedraagt daarmee 16 uur per week. De keuze voor het benoemen van twee collega’s is omdat zij elkaar kunnen aanvullen en versterken en samen deze kar kunnen trekken.

Wat wordt van procesbegeleiders verwacht
Met het aanstellen van procesbegeleiders is het de bedoeling om de volgende doelen te realiseren:
  • Een aanbod van ten minste twee lesuren bewegingsonderwijs (inclusief bewegend leren) in de klas per schoolweek per groep te realiseren met als uiterste ingangsdatum 1 augustus 2023.
  • Het aanbod van de twee lesuren bewegingsonderwijs duurzaam te verankeren in het curriculum door naast de uren voor bewegingsonderwijs in de gymzaal, indien nodig, ook bewegend leren een plek in het curriculum te geven.
  • Waar nodig in contact te treden met gemeenten over de toegewezen uren van de gymzaal.
  • Het professionaliseren van (vak)leerkrachten op de scholen om in de klassen bewegend leren gestalte te kunnen geven.
  • Het opstellen van een borgingsdocument voor elke school waarin aangegeven wordt hoe de twee uur bewegingsonderwijs (inclusief bewegend leren) gestalte krijgt.

Notitie implementeren bewegend leren binnen de scholen van Educatis

Aanleiding
Met ingang van 1 augustus 2023 moet elke school voldoen aan twee uur bewegingsonderwijs per week voor elke leerling. Naast de uren die ingepland staan voor bewegingsonderwijs mag deze lestijd worden aangevuld met tijd die in de klas wordt besteed aan bewegend leren. Pauzetijd mag worden mee geteld als er tijdens de pauze een bewegingsactiviteit aan de kinderen wordt aangeboden.
Tijdens de MT-vergadering van jl. 24 september 2021 is besloten dat Educatis een subsidie aanvraagt om de wettelijke verplichting van twee uur bewegingsonderwijs te realiseren. De overheid heeft Educatis een subsidie toegekend van €33.000 om een procesbegeleider aan te stellen die aan de slag gaat om de twee uur bewegingsonderwijs (inclusief bewegend leren) te implementeren binnen alle scholen van Educatis. Deze notitie doet een voorstel hoe de subsidiegelden kunnen worden ingezet om dit doel binnen de school te bereiken.

Aanstellen procesbegeleider
Met het verkregen subsidiegeld wordt tijdelijk een procesbegeleider ingehuurd/aangesteld. Deze procesbegeleider kan een medewerker zijn van één van de scholen die in bezit is van de gymbevoegdheid. Deze optie zal eerst verkend worden. Bij voldoende interne aanmeldingen wordt overwogen om twee procesbegeleiders aan te stellen, die samen deze kar trekken. Als het niet lukt om binnen de organisatie een procesbegeleider te vinden, zal extern geworven worden om te komen tot het benoemen van een procesbegeleider. Als tijdsinvestering wordt gedacht aan het inzetten van een procesbegeleider voor 8 – 12 uur per week gedurende één jaar (schooljaar 2022-2023)

Doelen
Met het aanstellen van een procesbegeleider is het de bedoeling om de volgende doelen te realiseren:
a. Een aanbod van ten minste twee lesuren bewegingsonderwijs (inclusief bewegend leren) in de klas per schoolweek per groep te realiseren met als uiterste ingangsdatum 1 augustus 2023.
b. Het aanbod van de twee lesuren bewegingsonderwijs duurzaam verankeren in het curriculum door naast de uren voor bewegingsonderwijs in de gymzaal indien nodig ook bewegend leren een plek in het curriculum te geven.
c. Waar nodig in contact treden met gemeenten over de toegewezen uren van de gymzaal.
d. Het professionaliseren van (vak)leerkrachten op de scholen om in de klassen bewegend leren gestalte te kunnen geven.
e. Het opstellen van een borgingsdocument voor elke school waarin aangegeven wordt hoe de twee uur bewegingsonderwijs (inclusief bewegend leren) gestalte krijgt.

Te ondernemen activiteiten
Om bovenstaande doelen te bereiken worden de volgende acties ondernomen:
a. Intakegesprek en visievorming met kernteam op elke school om in kaart te brengen wat wensen zijn om de twee uur bewegingsonderwijs per groep/per week te realiseren. Hierbij worden ook de wensen /visievorming op het gebied van bewegend leren meegenomen. Ook wordt tijdens het intakegesprek in kaart gebracht of contact met de gemeente moet worden gezocht over de uitbreiding van de klokuren voor bewegingsonderwijs.
b. Schrijven van ‘beleidsplan’ per school waarin opgenomen hoe voldaan wordt aan de twee uur bewegingsonderwijs. En welke activiteiten daarvoor worden ondernomen om dit te bereiken. Te denken valt aan:
• Doorgaande leerlijn bewegingsonderwijs
• ‘leerlijn’ bewegend leren in de klassen
• Scholen van de (vak)leerkrachten hoe ze bewegend leren kunnen stimuleren binnen hun eigen school (gezamenlijke bijeenkomst).
• Monitoren evalueren van het proces.

Tijdsplanning
Maart-juli 2022: werven van procesbegeleider
Augustus – september 2022: Intakegesprek/visievorming om wensen op het gebied bewegingsonderwijs (inclusief bewegend leren) per school in kaart te brengen.
Oktober 2022: Schrijven beleidsplan per school hoe bewegingsonderwijs vorm krijgt
Oktober 2022: Scholen vakleraren omtrent bewegend leren
November 2022- mei 2023 Contacten met gemeenten over uren bewegingsonderwijs
Implementatie bewegend leren op scholen door bijvoorbeeld klassenbezoeken bij (alle)leraren
Mei -juli 2023 evalueren proces en aanbevelingen doen voor mogelijke vervolgacties.

Profiel
Gezien de bovenstaande taken zijn we op zoek naar procesbegeleiders die voldoen aan het volgende profiel:
• Heeft affiniteit met bewegingsonderwijs/bewegend leren;
• Is in het bezit van bevoegdheid bewegingsonderwijs;
• Heeft aantoonbare ervaring met en kennis van theorie over bewegingsonderwijs;
• Heeft goede contactuele, sociale en pedagogische vaardigheden;
• Is in staat om eigen kennis van en ervaring van bewegingsonderwijs/bewegend leren te delen met schoolteams;
• Is creatief, ondernemend en initiatiefrijk;
• Kan scholen begeleiden vanuit een coachende en ondersteunende rol;
• Is in staat om beleidsmatig te denken en te werken;
• Is in staat om zelfstandig te werken, onder verantwoordelijkheid van de beleidsmedewerker van Educatis;
• Kan zich vinden in de reformatorische identiteit van Educatis en weet deze op een positieve manier uit te dragen;
• Heeft een HBO werk- en denkniveau.

Solliciteren
Wanneer je interesse hebt in deze functie, nodigen wij je van harte uit tot het schrijven van een korte motivatiebrief.
De motivatiebrief en CV kunnen tot en met vrijdag 8 april 2022 per mail worden verstuurd naar a.vanhell@educatis-rpo.nl.

Meer informatie
Voor informatie over deze vacature kun je ook contact met Arjan van Hell opnemen via de mail of door te bellen naar 06-17368480. 
 
Cookie instellingen