Profielschets directeur Willem Farelschool

Op de Willem Farelschool in Hoevelaken ontstaat per D.V. 1 augustus 2025 een vacature. Leerlingen, personeelsleden en ouders kijken vol spanning uit naar een nieuwe directeur voor deze interessante streekschool. In deze profielschets - die naar aanleiding van gesprekken met de personeelsleden, leden van de Medezeggenschapsraad en de Lokale Identiteitsraad is opgesteld - typeren we onze school, beschrijven we onze opgaven en uitdagingen voor de komende jaren en geven we een karakterisering van de directeur die we zoeken.

We zien uit naar een geschikte opvolger die de Willem Farelschool de komen jaren gaat leiden! We hopen dat de inhoud van deze profielschets je enthousiast maakt. Ook de website van onze school kan daarin helpend zijn. Op de website is veel informatie te vinden over onze school.   


Typering van onze school
De Willem Farelschool is een reformatorische school. De grondslag van de school is Gods Woord; aan dit Woord ontlenen we onze beginselen voor opvoeding en onderwijs. Op deze basis willen we dagelijks bezig zijn met onze 165 leerlingen. Hierbij proberen we steeds aan te sluiten bij de christelijke opvoeding thuis. Onze leerlingen en hun ouders zijn verbonden aan één van de reformatorische kerken: de Gereformeerde Gemeenten, de Protestantse Kerk in Nederland (hervormde gemeente), de Hersteld Hervormde Kerk, de Oud Gereformeerde Gemeenten of de Gereformeerde Gemeente in Nederland. 

Vanzelfsprekend zijn ook de personeelsleden van harte verbonden aan één van deze kerkgenootschappen. Ons team is hecht en stabiel; veel collega’s zijn al jaren aan onze school verbonden. Zij hebben bewust voor onze school gekozen en zetten hun kwaliteiten in ten dienste van onze leerlingen. De schoolorganisatie is ‘plat’: de directeur geeft leiding aan het team van leerkrachten en onderwijsassistenten, bijgestaan door een managementassistente en IB’er. Onze conciërge draagt zorg voor een net en schoon schoolgebouw. 

De school vervult een streekfunctie. Onze leerlingen wonen in Nijkerk, Amersfoort en natuurlijk Hoevelaken of in één van de dorpskernen rondom Hoevelaken, zoals Stoutenburg, Terschuur, Voorthuizen en Nijkerkerveen. Binnen onze school komen stad en platteland samen. Gezamenlijk proberen we te staan voor een school waar het onderwijs in goede handen is. Wat dit voor ons betekent leggen we graag uit in deze profielschets. 

Het onderwijs wordt gegeven in een fris, licht schoolgebouw aan de Dassenburcht. In 2019 is ons schoolgebouw volledig gerenoveerd en aangepast aan de eisen van deze tijd. Er staan 9 leslokalen ter beschikking, rondom een leerplein en diverse kleinere ruimten. Onze school ligt midden in een woonwijk. De leerlingen krijgen dit jaar les in 8 groepen. Vanaf komend schooljaar in 7 groepen. 

De Willem Farelschool is onderdeel van Educatis, een vereniging voor primair onderwijs op reformatorische grondslag. Onder deze vereniging vallen, naast de Willem Farelschool, nog tien andere basisscholen in de regio Midden-Nederland. De bestuurder en de staf van Educatis ondersteunen onze directeur zodat deze zich maximaal kan richten op het primaire proces: goed onderwijs zoals beschreven in de missie en visie van onze school. Samen met de directeuren van de andere Educatis-scholen voelt onze nieuwe directeur zich mede verantwoordelijk voor het Educatisbrede belang en zet hij/zij de aanwezige kwaliteiten en kennis in.  


Waar staat de Willem Farelschool voor?
Onze school is vernoemd naar de Fransman Willem Farel. Hij werd in 1489 geboren en vluchtte na zijn bekering van Frankrijk naar Zwitserland, waar hij als predikant het Woord van God heeft gepreekt, waaronder in Geneve. Hier werkte hij samen met Johannes Calvijn. Zo worden we op onze school dagelijks herinnerd aan de periode van de Reformatie, aan het Sola Scriptura, Sola Gratia en Sola Fide. Deze waarden klinken ook door in het fundament onder onze waarden, namelijk Psalm 119: 105: ‘Uw Woord is een lamp voor mijn voet, en een licht voor mijn pad’.  

In 2018 heeft het team, in samenwerking met betrokkenen rondom de school, vijf kernwaarden vastgesteld, die richting geven aan ons gedrag en handelen, aan ons omgaan met de leerlingen, in ons onderwijsaanbod en de keuzes die maken. Deze kernwaarden zijn verantwoordelijkheid, openheid, duidelijkheid, veiligheid en respect(vol). Deze waarden hebben we ook in ons logo tot uiting gebracht. In het logo zijn twee handen zichtbaar: een grote en een kleine hand. De hand van een volwassene en van een kind. Deze handen komen samen; hieruit spreekt verbinding, ontmoeting, maar ook veiligheid. We willen onze leerlingen een veilige omgeving bieden waarin zij mogen ontwikkelen en leren; met hoofd, hart en handen. Het logo en mission statement bevat ook een belofte: bij ons is het onderwijs aan uw kind in goede handen… In afhankelijkheid van de Heere en biddend om Zijn zegen willen we ons inspannen voor identiteit en kwaliteit. 

Zoals in onze schoolgids beschreven, is het opvoeden en onderwijzen van onze leerlingen tot zelfstandige persoonlijkheden, die God naar Zijn Woord willen dienen een kerndoel. We willen de leerlingen leren om al de gaven die zij van hun Schepper hebben ontvangen, te besteden tot Zijn eer en tot zegen van hun naaste, in alle levensverbanden waarin God hen plaatst. We beseffen dat dit alleen mogelijk is door Gods genade en dat we als personeelsleden daarbij als middelen in Gods hand gebruikt worden. Daarnaast werken we aan een ononderbroken ontwikkelingsproces, zodat onze leerlingen in principe de school in acht jaar kunnen doorlopen. In dit ontwikkelingsproces gaat het op de Farelschool om zowel het verwerven van kennis als het verwerven van sociale, culturele en lichamelijke vaardigheden. 


Onze opgaven en uitdagingen voor de komende jaren
De Willem Farelschool is een fijne plek om te werken. Er staat een ervaren team, personeelsleden zijn zelfstandig en nemen hun verantwoordelijkheid en de onderwijskwaliteit is over het algemeen goed. Het onderwijs wordt gegeven in een werkomgeving die stimulerend en ondersteunend is. Net als elke school hebben we in Hoevelaken ook onze opgaven en uitdagingen waar we als school en team onze schouders onder willen zetten, samen met onze nieuwe directeur. We hebben er met elkaar vier benoemd. 

In de eerste plaats is het leiding geven aan de identiteitsontwikkeling een belangrijke opgave. De school staat op een eeuwenoud fundament. Dat willen ouders en personeelsleden vasthouden. Ondanks het feit dat we tot verschillende reformatorische kerken behoren, vinden we elkaar binnen de Farelschool. De opgave is wel om elkaar te blijven begrijpen en elkaar vast te blijven houden. Onze nieuwe directeur kent de breedte van de achterban, begrijpt de gevoeligheden die er zijn en is in staat verbindend en samenbindend leiding te geven aan de identitaire koers van de school, in nauwe samenspraak met alle betrokkenen. 

In de tweede plaats zien we het leidinggeven aan de onderwijskundige ontwikkeling als een belangrijke opgave voor de komende jaren. Er staat een stevige basis, maar deze vraagt ook bestendiging en doorontwikkeling. Zodat ons onderwijs in overeenstemming is met de eisen die deze tijd stelt aan het onderwijs en beschreven is in onze missie. Daaraan is de afgelopen periode gewerkt, samen met het team. Onze nieuwe directeur is in staat hierop aan te sluiten en aan verder te bouwen. Tegelijkertijd levert onze directeur ook toegevoegde waarde door een onderwijskundige visie, door een inspirerende stijl van leidinggeven en door bedachtzaamheid en daadkracht. Onze directeur is in staat te komen tot een gedragen en richtinggevende gezamenlijke ambitie voor de komende jaren en het realiseren van een stevige basis wat betreft basisvaardigheden. 

Een andere opgave is het borgen van diverse in gang gezette ontwikkelingen. Er is de afgelopen jaren vol enthousiasme gewerkt aan verschillende thema’s. Er zijn veel zaken in gang gezet. In de aanloop naar een nieuwe schoolplanperiode staat de school voor borging, verankering en het aanbrengen van integraliteit. Dit creëert duidelijkheid; niet in het minst voor nieuwe collega’s. En kan het onderwijskundig profiel van de school scherper maken: welke school willen we zijn de komende jaren? Hierbij willen we graag vasthouden wat we hebben opgebouwd, maar ook door ontwikkelen! Onze nieuwe directeur is in staat als een ambassadeur onze school te representeren naar binnen en naar buiten en ziet het als een uitdaging om op grond van identiteit en kwaliteit potentieel geïnteresseerde ouders warm te maken voor onze school. 

Als vierde opgave hebben we als teamleden en ouders de positie van de school in de omgeving genoemd. Onze school is geen eiland, maar wil in toenemende mate een onderdeel zijn van die samenleving. Zoals in onze missie aangegeven willen we met onze leerlingen ten dienste staan aan die samenleving en leerlingen leren hun gaven en talenten in de zetten op de plaats waar God hen stelt. Dat vraagt om het opdoen van vaardigheden. Onze nieuwe directeur heeft een open houding naar de wereld om de school, is het gezicht van onze school en is bereid te investeren in de omgeving: of dit nu het gemeentehuis betreft of het buurthuis. Tegelijkertijd is de directeur ook in staat warme en open relaties te onderhouden met de diverse kerken uit de achterban. 


Wie is onze nieuwe directeur? 
Als bestuurder van Educatis, teamleden en leden van de medezeggenschapsraad en lokale identiteitsraad hebben we goed nagedacht over de directeur die de Willem Farelschool de komende jaren nodig heeft. 

We verwachten dat onze nieuwe directeur: 

  • van harte staat achter de grondslag en identiteit van onze school en de beschreven missie en waarden; 
  • een warm hart en een luisterend oor heeft voor onze leerlingen, zeker als het gaat om hun persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke bestemming, dit ook uitstraalt en het mooi vindt om op bepaalde momenten ook met leerlingen bezig te zijn. Hierbij is onze nieuwe directeur tegelijk gezaghebbend en zichtbaar; 
  • een leider is met betrokkenheid en verbinding op de personeelsleden, hen ziet als mens en als collega en investeert in de onderlinge relatie; 
  • een krachtige leider met visie, die tegelijkertijd heel goed kan en wil aansluiten op de bestaande visie van het team. Om zo gezamenlijk - vanuit een collectieve ambitie - verder te bouwen aan de doorontwikkeling van de school, kijkend naar de vraagstukken die zich aandienen; 
  • vanuit een open blik, nieuwsgierig en lerend in de school staat en het team prikkelt, uitdaagt, enthousiasmeert om zich voortdurend te blijven ontwikkelen; 
  • respectvol, verbindend en sensitief om weet te gaan met de diversiteit aan ouders, met de medezeggenschapsraad en lokale identiteitsraad, de kerkelijke vertegenwoordigers en andere betrokkenen binnen de achterban van de school; 
  • een ondernemende en proactieve instelling heeft en geniet van het aangaan en onderhouden van contacten die de school ten goede komen; 
  • eigenaarschap en verantwoordelijkheid stimuleert en aanmoedigt; 
  • constructief en collegiaal samenwerkt met de collega-directeuren en de bestuurder van Educatis. 


Wat moet onze nieuwe directeur kennen en kunnen? 
Onze nieuwe directeur: 

  • heeft (bij voorkeur) leidinggevende ervaring in het (primair) onderwijs en is in staat leiding te geven aan onze school; 
  • kan inspirerend en ondersteunend leidinggeven aan onze collega’s en hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Daarnaast geeft de directeur leiding aan de teamontwikkeling en teamcultuur; 
  • herkent zich in onze onderwijsvisie, kan hierop toegevoegde waarde leveren en weet collega’s mee te nemen in het realiseren van de missie en visie, hen aansprekend op en erkennend in hun kwaliteiten; 
  • is gericht op het primaire proces: het onderwijs en de ontwikkeling van onze leerlingen. Onze nieuwe leider faciliteert door optimale randvoorwaarden te creëren zodat onze professionals hun werk met de leerlingen goed kunnen uitvoeren; 
  • is in staat de school in allerlei verbanden te vertegenwoordigen en verbinding te leggen met collega’s, leerlingen, ouders en andere betrokkenen rondom de school. 


En verder...

  • is onze nieuwe directeur iemand die met een werktijdfactor van 0,7 - 1,0 FTE wil meebouwen aan onze school. Er is 0,7 FTE beschikbaar voor het directeurschap; 
  • heeft onze nieuwe directeur de opleiding tot schoolleider gevolgd of is bereid deze opleiding te gaan volgen; 
  • is onze nieuwe directeur belijdend lid van één van de participerende kerken. 


Wat kunnen we onze nieuwe directeur bieden?  

  • een ervaren en betrokken team;
  • een aangename werkplek in een gerenoveerd en up-to-date schoolgebouw;
  • een school op een centrale plek in het land, onder de rook van Amersfoort;
  • een werkomgeving met veel ruimte en verantwoordelijkheid als directeur en tegelijkertijd ondersteuning en support vanuit Educatis.
  • arbeidsvoorwaarden die passen bij de inhoud en verantwoordelijkheid van deze functie. Bij de inschaling en salariëring hanteren we de cao Primair Onderwijs. De functie is ingeschaald conform de CAO PO. De werktijdfactor is in overleg te bepalen.
  • coaching en begeleiding. We zoeken een directeur die bereid is zich te blijven ontwikkelen. We bieden onze nieuwe directeur coaching en begeleiding om toe te groeien en/of in te groeien in de functie van directeur op onze school.

Informatie over het traject van werving en selectie
We komen graag in contact met geïnteresseerde kandidaten. Ook kandidaten die zich vrijblijvend willen oriënteren en ook zij die aan het begin van hun loopbaan als leidinggevende staan, nodigen we uit om te reageren.

Wil je meer weten over deze uitdagende functie? 
Neem contact op met: 

  • Arjan van Hell, bestuurder Educatis. Hij is te bereiken via telefoonnummer 06 17 36 84 80.
  • Dick Both. Hij begeleidt het proces van werving en selectie. Zijn telefoonnummer is 06 36 33 67 89.

Je sollicitatiebrief en cv kun je inzenden tot en met D.V. woensdag 23 april 2025. Je kunt deze - met de contactgegevens van zowel een zakelijke als een kerkelijke referent - per mail toesturen naar Dick Both. Zijn mailadres is dick@bothendebruijn.nl.

D.V. woensdag 7 mei ‘s avonds zal de eerste ronde gesprekken plaatsvinden. De tweede gespreksronde staat gepland op maandag 19 mei, eveneens ‘s avonds. Een geschiktheidsonderzoek maakt onderdeel uit van de procedure. 

Het wervings- en selectieproces wordt begeleid door drs. D.D. (Dick) Both van organisatieadviesbureau Both & De Bruijn; leiderschap ontwikkelen.


Documenten om een uitgebreider beeld van de school te verkrijgen
Onderstaande documenten zijn op onze website te vinden of op te vragen bij Dick Both: 

  • De schoolgids 2024-2025; 
  • Het schoolplan 2023-2027; 
  • Het jaarplan 2024-2025; 
  • Het Strategisch Beleidsplan Educatis 2022-2026.